DUURZAAMHEID

Bij MEUBELMAKKER kies je voor duurzame meubels met minimale impact op het milieu en klimaat.

In de eerste plaats zijn de meubels van MEUBELMAKKER oersterk. Met staal, massief hout en steen krijg je meubels van de allerhoogste kwaliteit die tegen meer dan een stootje kunnen. Bovendien hebben de meubels een tijdloos design zodat ze niet om de zoveel jaar hoeven vervangen te worden. Indien ze toch ooit buiten gebruik raken, zijn ze honderd procent recycleerbaar. Tenslotte worden ze lokaal en met de hand geproduceerd met een minimum aan gebruikte materialen.

MEUBELMAKKER kiest dikwijls voor hout dat een tweede leven krijgt. Hetzij overschotten hout die de klant zelf wil laten verwerken in een meubel, hetzij hout afkomstig van circulaire bouwmarkten waar grondstoffen een tweede leven krijgen, zoals de Materialenbank in Leuven. In het geval dat nieuw hout aangekocht moet worden voor een meubel, wordt gezocht naar geschikt hout met een FSC of PEFC duurzaamheidslabel.Staal is een grondstof met een grote impact op het klimaat. Bij de productie van één ton staal komt naar schatting 1,85 ton CO2 vrij. Daarom engageert MEUBELMAKKER zich tot het planten van één boom voor elk verkocht meubel. Hiervoor wordt samengewerkt met BOS+, een organisatie die strijdt voor meer en beter bos, in Vlaanderen en de wereld. Als je weet dat er in een eettafel van MEUBELMAKKER ongeveer 20 kg aan staal zit, dan komt dit overeen met ongeveer 40 kg CO2 voor de productie van dat staal. Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 per jaar op, waardoor deze uitstoot al na twee jaar is gecompenseerd door de nieuw aangeplante boom. Bovendien is deze nieuwe boom ook een eerbetoon aan alle bomen die ooit gebruikt werden in de meubels van MEUBELMAKKER.

Voor de afwerking van de meubels kiest MEUBELMAKKER steevast voor watergedragen vernis voor het beschermen van het hout. Het staal wordt bewust niet gelakt (tenzij het een meubel voor buiten is) om het gebruik van schadelijke verven te vermijden. In plaats daarvan wordt het staal behandeld met natuurlijke lijnzaadolie waardoor het net zo goed beschermd wordt tegen het roesten, maar waardoor ook het ruwe van het maakproces bewust zichtbaar blijft.