STAAL

Voor al mijn meubels vertrek ik steeds van ruw staal dat ik volledig zelf verwerk: zagen, slijpen, boren, lassen, ... Staal is een oersterk en hard materiaal dat zich toch verrassend goed laat bewerken. Met de juiste machines ga je door staal als door boter. Die contradictio in terminis heeft mij altijd al gefascineerd.  

De lasnaden slijp ik steeds glad en ik lak het staal doelbewust niet. Ik laat liever zichtbaar welke bewerkingen het staal heeft ondergaan in zijn metamorfose van industriële grondstof tot het uiteindelijke meubel. In plaats daarvan wordt het staal bewerkt met lijnzaadolie om het roesten tegen te gaan en de diepe donkerblauwe kleur van warmgewalst staal nog meer naar boven te laten komen. 

Het resultaat is een unieke stijl waarbij het meubel wordt getoond in zijn puurste vorm en waarbij eer wordt gedaan aan de oerkracht die uitgaat van staal als essentieel onderdeel ervan. 

HOUT

Of het nu massief hout is of gelaagd, ik werk steeds met hout dat tot in de kern uit volwaardig hout bestaat. Weten dat het hout niet stopt na enkele millimeters geeft mij vertrouwen in de echtheid en kwaliteit van het meubel. 

Na het verzagen wordt het hout geschuurd en afhankelijk van de toepassing wordt het nadien geolied of vernist. Op die manier behoudt het zijn kwaliteiten en wordt het beschermd tegen de sporen van het dagelijks gebruik van het meubel. 

Hout is een oermateriaal en ik ben ervan overtuigd dat we allemaal hout nodig hebben in ons leven en dus ook in ons interieur om ons één te voelen met de natuur. Het spanningsveld dat vervolgens ontstaat bij het combineren van het levendige hout met het starre staal is voor mij het boeiendste aspect van mijn ontwerpen.

STEEN

De natuursteen waarmee ik werk zijn voornamelijk marmer en graniet. Als ik naar zo'n steen kijk dan voel ik me nietig bij de gedachte dat die steen al miljoenen jaren bestaat. Het is een krachtig en ernstig materiaal dat respect afdwingt. 

Het is verbazingwekkend hoe sterk dit materiaal is, waardoor je de dikte kan beperken en het ontwerp nog eleganter kan maken. 

In combinatie met staal krijg je een meubel dat strak, elegant en tijdloos is. Het gaat nooit vervelen, want in de steen ontdek je steeds nieuwe vormen en details, breuklijnen en fossielen. De imperfecties van de steen maken het meubel net wel perfect, als een ironische knipoog van moeder natuur.