Het ontstaan van mijn passie voor handgemaakte meubels

23-02-2023

Wat was het eerste meubel dat ik ooit heb gemaakt? Ik moet diep graven in mijn geheugen maar ik denk dat het een soort van TV-meubel was voor in mijn clubhuis. 

Die TV was nog een ouderwetse beeldbuis van meer dan twintig kilo die we met een paar vrienden hadden gekocht in de ALDI en waar we films op keken op VCR in ons clubhuis in de kelder. We hadden iets nodig om die TV op te zetten en dus ging ik in het atelier van mijn vader op zoek naar overschotten materiaal om iets mee in elkaar te knutselen. 

Dat atelier was een paradijs voor dergelijke projectjes, want het puilde uit van de restjes hout en staal; mijn vader was zelf immers meubelmaker / kunstenaar. Ik vond al snel wat MDF-planken die ik op maat zaagde en aan elkaar schroefde tot ik een blok had van 40x40cm en 20cm dik. Vervolgens vond ik stalen kokers waarmee ik vier poten maakte die ik op het houten blok bevestigde met draadstangen. Bovenop bevestigde ik een staalplaat die ik ergens in een hoekje had gevonden en onderaan zette ik er vier industriële wielen onder. 

Mijn eerste meubel was af, het had me niks gekost behalve een halve dag plezier in het atelier. Nadien oogstte ik natuurlijk oneindig respect bij mijn vrienden. Het TV-meubel heeft nog vele jaren dienst gedaan en elke keer dat ik het zag, voelde ik enorme voldoening omdat ik wist dat ik het helemaal zelf had gemaakt. 

Ik denk dat toen mijn passie voor het maken van mijn eigen meubels is ontstaan. In de jaren die volgden is die passie alleen maar toegenomen met elk nieuw project dat ik uitvoerde en elke nieuwe uitdaging die ik aanging. Hoe oud zou ik toen geweest zijn, toen ik mijn eerste eigen meubel maakte? Ik vermoed dat ik 14 was, veel ouder zal ik niet geweest zijn. 

Hou zeker mijn blog in de gaten als je meer wil te weten komen over het verhaal achter MEUBELMAKKER. Aarzel zeker niet om me te contacteren via het contactformulier op deze website als je een vraag hebt over een project of interesse hebt in mijn unieke handgemaakte meubels!