Obstakels als bron van creativiteit

23-03-2023

Onlangs las ik in het boek 'Wiskunde is overal' van Ben Orlin iets interessants over creativiteit en hoe het tot stand komt. Orlin stelt dat creativiteit ontstaat wanneer er obstakels op je pad komen. 

Deze obstakels zullen je immers dwingen om het probleem, (een wiskundig probleem in het geval van Orlin) vanuit een ander perspectief te bekijken en zo tot oplossingen te komen om de obstakels te omzeilen. De randvoorwaarden van het probleem stimuleren dus juist de creativiteit om tot een oplossing te komen.  

Ik moest bij het lezen daarvan automatisch aan het meubelmaken deken. Ook daar zijn er tal van randvoorwaarden en obstakels die je dwingen een project op een bepaalde manier aan te pakken. Neem nu bijvoorbeeld het project waar ik momenteel mee bezig ben: de totaal-inrichting van een tuinkamer met handgemaakte meubels in hout en staal. Randvoorwaarde: grotere luchtvochtigheid dan in een normaal binnenklimaat. Dus het staal moet vernist in plaats van geolied worden, dat valt nog mee. Maar het hout moet ook opnieuw herdacht worden, dus ga ik voor terrasplanken die weersbestendig zijn (Accoya in dit geval). Maar die hebben dan weer een vaste breedte, zodat ik ook de afmetingen van mijn meubels moet aanpassen om dit mooi te doen passen. 

Zo zie je dat een kleine randvoorwaarde (grotere luchtvochtigheid) een waterval aan gevolgen kan hebben in het ganse ontwerpproces. Maar door die randvoorwaarde te beschouwen als de bron van alle creativiteit die erop volgt om met de randvoorwaarde om te gaan, leer je die randvoorwaarde te koesteren eerder dan te verachten. 

Natuurlijk is dit niet het enige obstakel dat zich aandient bij het ontwerpen en maken van een uniek meubel. Je hebt de materiaaleigenschappen waar je rekening mee moet houden, de beschikbare machines die er zijn om mee te werken, de fouten die je ongetwijfeld zelf maakt gedurende het proces, enzovoort. En dat maakt het meubelmaken zo veelzijdig en boeiend, elke keer opnieuw: omdat de randvoorwaarden steeds veranderen, moet je steeds op zoek naar nieuwe creatieve oplossingen. 

Met MEUBELMAKKER doe ik niets liever dan mee met jou nadenken over je project, om creatieve oplossingen aan te dienen en zo samen tot het meubel van je dromen te komen. Geïnteresseerd? Neem dan zeker contact met me op via de contactpagina op deze site. Graag tot snel!